El Santuari de la Mare de Déu de Misericòrdia

El santuari de la Mare de Déu de Misericòrdia es troba a les afores de Reus al lloc on segons la tradició l´any 1592 s´aparegué la Mare de Déu a la pastoreta Isabel Besora,  coneguda pels reusencs com “la fadrineta”. El poble de Reus creu en el relat que la pastoreta fa de les aparicions de la Verge Maria, fet que provocà la desaparició de  l´epidèmia de pesta i s´acorda la construcció d´una capella en el lloc de les aparicions.

Les obres de construcció començaren l´any 1594 i van durar fins el 1602, moment en que es traslladà la imatge de la Misericòrdia. Al augmentar la devoció del poble, es va enderrocar la capella primitiva i es va construir un nou santuari l´any 1652.

El santuari ha passat per diversos saquejos com el dels francesos l´any 1812 i fou cremat el 1936 durant la Guerra Civil espanyola. Un cop acabada fou restaurat el 1939 i reanudat al culte l´1 de juny de 1941, amb una nova imatge que substituí la desapareguda de l´escultor Enric Monjo. L´any 1904 es va fer la coronació canònica de la imatge de la Mare de Déu de Misericòrdia, amb dues corones d´argent daurat que foren ofrena del rei Alfons XIII, que havia visitat el santuari uns mesos abans. El 1954 es consolida la restauració gràcies a les almoïnes dels fidels amb la construcció d´un retaule major nou, i també amb la remodelació del cambril, instal·lant-hi la imatge de la Mare de Déu de Misericòrdia.

Cal dir,  que l´any 1948 es va escollir la data del 25 de setembre com a dia de celebració de la festa de la Mare de Déu de Misericòrdia, arran d´un concurs radiofònic organitzat per Ràdio Reus i instaurant-se des d´aleshores com a data de la segona festa major local, per celebrar la devoció dels reusencs a la Mare de Déu de Misericòrdia, així com moltes activitats festives entorn del santuari com la vigília que es celebra a la nit de la diada de Misericòrdia amb el Rosari de torxes, que va des la plaça de la Pastoreta fins a l´interior del santuari.

Aquesta entrada ha esta publicada en Reus en un dia. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.