Pau Gili Pedrós, prevere

El servent de Déu Pau Gili Pedrós va néixer el 29 de gener de 1912 als Omellons (Garrigues). Va cursar els estudis eclesiàstics al Seminari de Tarragona i es va doctorar a la Universitat de Comilles. Els últims anys va anar amb els seus pares a viure a Vimbodí (Conca de Barberà), on va celebrar la primera missa solemne l´any 1934.

En esclatar la revolta de l´any 1936 era familiar del bisbe auxiliar Dr. Borràs. Vivia al carrer de Vilamitjana (avui de les Coques) n. 11, 2n pis, on tenia també el pis el sacerdot Dr. Pere Batlle.

Entre les 9 i les 10 del matí del dia 26 de juliol van ser detinguts per uns milicians que els van conduir al garatge Panadès. Aquí es van trobar amb el servent de Déu Francesc Vidal, vicari de Sant Francesc, detingut també. Van ser conduïts a la CNT, instal·lada al convent de Jesús Maria (Méndez Núñez, 14), des d´on el Dr. Batlle va ser portat al Front Popular i els dos servents de Déu al vaixell presó Cabo Cullera amb el propòsit d´internar-los allí.

Davant la negativa per part del comandant del lloc, que no els va voler admetre perquè no portaven l´ordre de detenció, van ser conduïts amb el mateix camió on desemboca el riu Francolí i darrere les drassanes van ser afusellats pel sol fet de ser sacerdots.

Feta l´autòpsia el dia següent, presentaven llurs cadàvers trets de bala: Mn. Pau Gili principalment al pit i al cap, i Mn. Francesc Vidal, dos al cap amb entrada per la nuca i sortida per la cara. Van ser inhumats a la fossa comuna del cementiri de Tarragona.

Aquesta entrada ha esta publicada en Causa de Tarragona. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.