Eladi Perés Bori, prevere

El servent de Déu Eladi Perés Bori, fill dels esposos Roc i Concepció, va néixer a Maldà (Urgell) el dia 26 d´abril de 1883. De petit era viu i entremaliat, però molt piadós.

Va començar els estudis a Montblanc i va prosseguir-los al Seminari de Tarragona. Ordenat prevere el 22 de setembre de 1906, va exercir el ministeri sacerdotal a les parròquies de Ciutadilla, Sarral, Alió, Sant Francesc de Reus, Passanant, Blancafort, el Pla de Santa Maria, Puigdelfí i als Germans de les Escoles Cristianes, a Cambrils.

Era un sacerdot senzill i erudit. Va escriure el llibre Vetllades populars per tal d´amenitzar les vetllades amb els joves. En esclatar la revolta de 1936, va marxar de Cambrils vila i va anar cap a la platja. El va veure passar una bona família i va exclamar: «Pobre Mn. Eladi, l´hem de salvar!» Era fosc i amb un llum el van seguir i el van trobar tot arrupit al costat d´una barca. Li van oferir sopluig a casa seva. Després de sopar el van portar al xalet deshabitat d´en Dolça, on va romandre uns 8 o 10 dies. Allí era model de virtut i de pietat. Un dia que el fill de la casa li portava esmorzar, va trobar les portes esbotzades i va córrer a dir-ho als de casa seva, que hi van anar i el van trobar lligat a un moble, tot nerviós. Les primeres paraules van ser: «Perdoneu-los, he estat jo qui m´he espantat.» Els lladres li havien pres 150 ptes., el vestit i el rellotge, li havien tirat el breviari a la cara i l´havien deixat mig despullat.

Vestit de pobre va anar fins a Tarragona. Allí va seguir el curs del riu Francolí fins al mas de Marquès de la Pobla de Mafumet, on el va atendre la família Guasch juntament amb un altre fugitiu, n´Alexandre Ricart. Resaven tot el dia, disposat Mn. Eladi a vessar la sang per Crist. Per a no comprometre els amos del mas, una nit el masover els va acompanyar fins a prop de Reus, on van restar amagats a sota d´uns avellaners.

En apuntar el dia Mn. Eladi es va acomiadar dient que anava cap a Maldà, a casa del seu germà. Abans d´una hora el van detenir en un control i uns milicians el van fer pujar en una camioneta i el van assassinar allí a prop. El Sr. Ricart va sentir els trets i després es va assabentar que havien mort Mn. Eladi pel sol fet de ser sacerdot.

Aquesta entrada ha esta publicada en Causa de Tarragona. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.