Pau Roselló Borgueres, prevere

El servent de Déu Pau Roselló Borgueres, fill dels esposos Pau i Maria, va néixer, a Vimbodí (Conca de Barberà) el 9 de maig de 1895 i el van batejar al cap de tres dies.

Des de la seva infància era admirat tant pel senyor rector com pel mestre de Vimbodí. Va demanar al seu pare, per mitjà de la seva mare, poder fer els estudis eclesiàstics. El seu pare li va dir que no podien pagar-li els estudis. Aleshores va intervenir el senyor rector, i amb la promesa que el noi es guanyaria la carrera treballant, el seu pare va accedir-hi. Durant les vacances preparava el seus germans per a la primera comunió fent-los catequesi. A més, era molt piadós i mortificat.

Ordenat prevere el 21 de maig de 1921, va ser professor competentíssim de ciències naturals al Seminari de Tarragona. Al seu temps va ser un fet extraordinari la instal·lació que va fer ell mateix d´un emissor d´ona curta. L´any 35 a Vimbodí va fer una conferència sobre els nous invents, en la qual va parlar detingudament sobre la televisió. Però sobretot era un sacerdot d´una gran espiritualitat, molt caritatiu i enemic acèrrim de les crítiques.

Pel juliol del 36, esclatada la revolta, quan ja cremava el convent de Santa Clara de Tarragona, va anar al Col·legi de la Companyia de Santa Teresa de Jesús, d´on era capellà i professor, vestit amb sotana, per tal de sumir el Santíssim. Les religioses li van preguntar per què s´havia exposat d´aquella manera, i ell va contestar: «Què em pot passar; que em matin perquè sóc sacerdot? Doncs millor que em matin amb sotana.»

A l´hora de dinar del dia 26 de juliol va ser detingut i portat a l´Ajuntament, i tot seguit a la carretera de Reus, on va ser assassinat amb uns trets al cap i al cor, juntament amb el seu company, sacerdot, Dr. Miquel Vilatimó. Les seves despulles reposen ara a l´església parroquial de Vimbodí.

Aquesta entrada ha esta publicada en Causa de Tarragona. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.