Monestir de Vallbona de les Monges

Santa Maria de Vallbona de les Monges és un monestir cistercenc situat al municipi de Vallbona de les Monges a la comarca de l´Urgell. Les primeres notícies del monestir daten del 1153, però no fou fins a l´any 1176 quan s´integrà plenament a l´orde del Cister.

Es tracta de l´únic monestir femení de la Ruta i l´únic que ha conservat ininterrompudament la comunitat durant més de 850 anys, llevat, és clar, dels temps de guerra. El de Vallbona és un monestir preciós. De dimensions reduïdes i dotat d´una bellesa singular, és l´exponent més clar de la importància de la dona en l´època medieval. Dins la seva història trobem un abaciologi ple de filles de la noblesa catalana. Del monestir, en destaquem els dos cimboris gòtics, el més gran dels quals reposa tot el pes sobre la nau de l´església. Un dels trets més importants del monestir és que podem fer-hi estada mercès a la seva cuidada hostatgeria. Va ser declarat monument historicoartístic l´any 1931.

L´església constitueix un clar exemple de transició romànic-gòtica. La planta de creu llatina consta d´una sola nau i de tres absis rectangulars amb ornamentació escultòrica. Cada una de les galeries del claustre és d´un estil diferent: àrab, romànic i gòtic. La sala capitular (segle XIV) acull una imatge de Nostra Senyora de la Misericòrdia (segle XV).

Aquesta entrada ha esta publicada en Ruta del Cister. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.