Monestir de Poblet

El Monestir de Santa Maria de Poblet es troba situat dins la comarca de la Conca de Barberà, entre les poblacions de Vimbodí, terme municipal al qual pertany, i de l´Espluga de Francolí, arrecerat al vessant nord de les muntanyes de Prades, en un bell paratge on brollen fonts abundants i on es troba la gran massa forestal del bosc de Poblet, (des de 1984 Paratge Natural d´Interès Nacional).

Poblet constitueix un impressionant conjunt arquitectònic i és el conjunt cistercenc habitat més gran d´Europa. Conserva quasi totes les construccions que s´anaren bastint d´acord amb les necessitats d´una comunitat en plena vitalitat i expansió i amb la protecció dels sobirans de la confederació catalana-aragonesa: especialment des que Pere III el Cerimoniós (1336-1387) féu del monestir panteó reial de la dinastia.

Poblet és el monestir més gran de la Ruta del Cister i dels dos masculins és l´únic que manté comunitat de monjos. L´any 1991 va ser declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

Aquesta entrada ha esta publicada en Ruta del Cister. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.