Monestir de Santes Creus

Dels tres monestirs cistercencs Santes Creus és el que reprodueix amb més fidelitat el pla bernardí de construcció. És un dels més grans i millor conservats conjunts monàstics cistercencs que podem visitar a l´actualitat. Fundat el 1168, protegit per la noblesa i els reis, es va convertir en un centre espiritual, d´estudis i de colonització del territori. La vida monàstica s´hi va mantenir, ininterrompudament fins el 1835.

L´església, de sòbria i imponent arquitectura, té les tombes reials de Pere el Gran i de Jaume II i la seva esposa Blanca d´Anjou, així com la del gran almirall Roger de Llúria. També podem admirar els vitralls cistercencs i gòtics i un retaule barroc de Josep de Tremulles.

Destacarem també la sala capitular, l´escriptorium, el gran dormitori dels monjos i el claustre gòtic (s. XIV) atribuït a l´anglès Reinart des Fonoll, amb una elegant decoració esculpida.

Aquesta entrada ha esta publicada en Ruta del Cister. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.