Església del Sagrat Cor de Vistabella – La Secuita (1918 – 1923)

L´església parroquial del Sagrat Cor de Vistabella esta ubicada a una petita població del municipi de La Secuita prop de Tarragona. Aquesta església va ser projectada per l´arquitecte modernista Josep Maria Jujol i Gibert i es va construir el 1917 i es va consagrar el 1923. És considerada l´obra mestra de l´arquitecte. Aquest poble no disposava d´església i els seus habitants van decidir encarregar la construcció del temple a Jujol l´any 1918. Home de profunda fe i religiositat, va acceptar la proposta amb un reduït pressupost, va construir aquesta església d´estil modernista, de planta quadrada amb volta de creueria composta d´arcs parabòlics.

Exteriorment hi destaca la cúpula hexagonal coronada amb un original campanar triangular, i el porxo que dóna accés a les tres entrades del temple. Clar exemple d´ecologia aplicada a la construcció, es va fer amb materials molt senzills com pedra del país i maons, fusta, ferro forjat, alabastre per les finestres, vidres decorats amb imatges de sants i d´altres materials de rebuig que a vegades reutilitzava per fer elements decoratius com làmpades, canelobres, etc. Aquests elements són autèntiques obres d´art amb una fantàstica i imaginativa representació de l´anomenat “art povera” o “art Franciscà”.

La rica decoració interior pintada en les parets del temple, els esgrafiats, l´obra vista i l´alabastre de les finestres que dóna una tènue il·luminació interior, creen un ambient de  recolliment espiritual. Cada racó de l´església és ple de detalls on s´hi amaga un gran simbolisme teològic. Les seves parets són plenes de colors que evoquen i ens recorden els colors del mar de Tarragona. La làmpada és un dels objectes d´aquesta església que ha estat exposada com a obra d´art, a moltes grans ciutats d´arreu del món.

L´edifici ha estat adaptat al seu entorn natural i recentment ha estat declarat Bé Cultural d´Interès Nacional, en la categoria de monument històric per la Generalitat de Catalunya.

Per visitar aquesta església, s´ha de concertar prèviament la visita amb el Sr. Francesc Fernández Fortuny, al número de telèfon 650 235 286. 

-Per a més informació:

Ajuntament de la Secuita

Aquesta entrada ha esta publicada en Ruta Modernista pel Camp de Tarragona. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.