Santuari de La Mare de Déu de Montserrat de Montferri

El santuari dedicat a la Mare de Déu de Montserrat  es troba situat a Montferri, municipi de la comarca de l´Alt Camp. És un edifici dissenyat per l´arquitecte modernista Josep Maria Jujol. El santuari es va començar a edificar el novembre de 1925, amb la col·locació de la primera pedra gràcies a la col·laboració dels pagesos del poble que es van abocar a la seva construcció. Sis anys més tard, el 1931 es paralitzà l´obra. No va ser fins el 1987 que es reprèn la construcció, amb esforç i sacrifici al llarg de 12 anys, seguint bastant d´aprop els plànols de l´arquitecte Jujol.

La planta té forma de vaixell orientat cap a Montserrat. L´edifici és poligonal format per triangles de diferents proporcions. Tota l´estructura està formada per arcs parabòlics, catenaris, sense que hi intervingui cap paret. La fletxa central, coronada per una creu de ferro, té 33 metres d´alçada des de la base del santuari, com 33 anys era l´edat de Crist a la creu. Està envoltada per un seguit de cúpules de mides i formes diverses que imiten els roquerars de la muntanya de Montserrat.

D´acord amb la filosofia modernista, Jujol volia crear una connexió directa entre l´ermita i la terra. El 29 de maig del 1999 arribava la imatge de la Mare de Déu de Montserrat, procedent del Monestir montserratí portada per un monjo i veïns del poble. Al vespre, amb una processó de torxes, fou pujada des del poble fins al seu setial de l´ermita.  Es va inaugurar el dia 30 de maig de 1999. És una petita joia modernista que completa la ruta modernista jujoliana i dels santuaris marians pel Camp de Tarragona.

Per visitar aquesta església, s´ha de concertar prèviament la visita amb el Sr. Francesc Fernández Fortuny, al número de telèfon 650 235 286.

– Per a més informació:

Ajuntament de Montferri

Aquesta entrada ha esta publicada en Ruta Modernista pel Camp de Tarragona. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.