Rafael Martí i Figueras, prevere

El servent de Déu Rafael Martí i Figueras, fill dels esposos Rafael i Dolors, va néixer a Tarragona el 4 de desembre de 1878, i al cap de 4 dies, el dia 8, va ser batejat a la Parròquia de la Santíssima Trinitat. Va ser ordenat prevere el 22 de febrer de 1902.

Era regent de Cabra (Alt Camp) i també havia exercit el ministeri a la Selva del Camp. Tot i que no era massa freqüentada l´església ell feia els actes religiosos i la predicació amb el mateix entusiasme que si estigués plena de feligresos. I quan li deien que es podria estalviar tant d´esforç, contestava: «Només compleixo amb el meu deure.» Totes les tardes feia el viacrucis, al qual s´hi ajuntava alguna persona.

Visitava amb freqüència els malalts, i encara que en alguna casa el refusessin, hi tornava. Es mortificava molt. Sobresortia per la modèstia, fins al punt que el qualificaven d´exagerat. Passava moltes hores davant del Santíssim. Tots el tenien per un sant. Mai no es va queixar dels seus superiors ni de ningú.

El dia de la visita pastoral del Sr. Arquebisbe li van tirar un petard a les portes de l´abadia a causa de la seva actitud enèrgica de no voler accedir als arbitraris desigs d´una persona que no volia que visités les escoles ni els malalts. Quan les autoritats van detenir els culpables, el Servent de Déu els va perdonar i va aconseguir la seva llibertat.

En esclatar la revolta de 1936, el Comitè li va ordenar sortir del poble, i li va dir que l´acompanyaria on convingués. Mn. Rafael va escollir Tarragona, carrer d´August 9, casa de la família Batet, on el van acompanyar fins a la porta. Van retornar satisfets d´haver contribuït a la salvació del seu rector.

Sembla que algun veí de l´escala el va delatar i el van anar a detenir uns revoltosos, que se´l van emportar i el van assassinar a finals de juliol. El dia 30, en fer-li l´autòpsia presentava diferents ferides d´arma de foc. Se´l va poder identificar per les inicials RM de la roba, i pels escapularis i cordó de Sant Francesc que portava.

Aquesta entrada ha esta publicada en Causa de Tarragona. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.