Tomàs Capdevila Miquel, prevere

El servent de Déu Tomàs Capdevila Miquel, fill dels esposos Tomàs i Dolors, va néixer a Forès el 22 de gener de 1903. Va ser batejat al seu poble natal.

Des d´infant ja mostrava vocació i intel·ligència. Va entrar al Seminari de Tarragona. Ordenat prevere el 22 de setembre de 1928, primer va ser vicari d´Altafulla i feia, a la vegada, el doctorat a la Universitat Pontifícia de Tarragona. Després va ser vicari de les parròquies de la Santíssima Trinitat de Tarragona, Riudecanyes, Sarral i Montbrió del Camp. Finalment, va ser nomenat rector de Conesa.

Mn. Tomàs es va distingir per un gran zel sacerdotal. Era un prevere d´una gran personalitat i molt amant del treball. En esclatar la revolta de 1936 va anar a refugiar-se a Forès, a casa seva.

El dia 6 de setembre, mentre es produïa un escorcoll a casa seva, ell va fugir pel darrere. En veure´l, tot un grup de persones el va perseguir. Quan el van aconseguir, li van dir: «Què hi fas, aquí?», i ell va contestar: «M´hi estic!» Li van replicar: «Mans enlaire i tira avant. Ell va obeir sense oposar resistència. Arribats a la Casa de la Vila, es va trobar amb la seva mare, la va abraçar i li va dir: «No ploreu la meva mort, no us vengeu.» Després d´un simulacre de judici el van lliurar a un grup sense pietat, mentre els deien: «Feu d´ell tot el que vulgueu.» Se´l van emportar en un cotxe i, pel camí, li van fer amputacions de membres i li van rebentar els ulls. Arribats a Solivella, el van fer baixar del cotxe a la plaça i, enmig de blasfèmies i sarcasmes, el van fer anar fins davant del cementiri, on el van rematar a trets, al compàs de les campanes del rellotge del poble, quan tocaven les onze de la nit.

Aquesta entrada ha esta publicada en Causa de Tarragona. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.