Francesc Vidal Sanuy, prevere

El servent de Déu Francesc Vidal Sanuy, fill dels esposos Jaume i Teresa, va néixer a Montpalau (Segarra) el dia 7 de setembre de 1867. L´endemà va ser batejat a la mateixa parròquia, del bisbat de Vic. Als deu anys va ser confirmat pel bisbe de Vic, Antoni Lluís Jordà, el 17 d´octubre de 1877.

Quan tenia 13 anys va ingressar al Seminari de Tarragona. Aquí es va distingir per ser un jove de pau i d´una vida exemplar.

Ordenat prevere el dissabte abans de la Pentecosta de 1895, va ser destinat com a vicari, primer, a la parròquia de la Santíssima Trinitat, i després a la de Sant Francesc, ambdues de Tarragona. Es va distingir per una pietat fervent, així com per una prompta disposició als diferents serveis religiosos, especialment envers els més pobres.

Era un sacerdot d´una gran rectitud moral, vivia de fe i de caritat i era un fidel complidor dels seus deures.

En esclatar la revolta el juliol de 1936 vivia en un pis del carrer de Cavallers 2, Tot exposant la vida va anar fins a la parròquia de Sant Francesc per tal de salvar el Santíssim, que va reservar en el seu pis i amb el qual combregaven les religioses i la majordoma que vivien amb ells.

Després de molt insistir-lo es va treure la sotana i es va posar un vestit de seglar. Resava les hores canòniques amb una religiosa clarissa i, abans de sopar, el rosari amb tots els del pis.

El dia 26 de juliol un grup de milicians es va presentar al seu pis dient: «Venim a buscar el capellà.» Ell els va contestar amb gran amabilitat: «On anem?» «A comissaria per a declarar» -li van respondre. I els va seguir silenciosament. Va ser assassinat amb Mn. Pau Gili.

Aquesta entrada ha esta publicada en Causa de Tarragona. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.