Joan Roca Vilardell, prevere

El servent de Déu Joan Roca Vilardell, fill dels esposos Joan i Mercè, que tenien 12 fills, quatre dels quals es van consagrar a Déu, va néixer a Gurb de la Plana (Osona) el dia 13 d´agost de 1905. Una de les filles, la serventa de Déu, Gna. Dolors Roca Vilardell, religiosa missionera de la Immaculada Concepció, va rebre la palma del martiri el dia 8 d´agost de 1936.

El servent de Déu havia rebut els sagraments de la iniciació cristiana a la parròquia de Gurb. Des de la infància havia estat molt caritatiu, pietós, humil i amant de la litúrgia.

Ordenat prevere el dia 21 de desembre de 1929, va celebrar la primera missa solemne el dia 22 de gener de 1930 a Gurb. Va exercir el ministeri sacerdotal amb molt de zel, com a vicari, a les parròquies de Sant Martí de Tous (Anoia) i a Granollers de la Plana (Osona). Va guanyar el benifet de xantre de la Catedral de Tarragona.

En esclatar la revolta de 1936 va ser detingut a Tarragona i ingressat al vaixell presó Cabo Cullera, passant més endavant al Riu Segre i, finalment, al Ciutat de Maó. Va suportar amb molta resignació les molèsties i mals tractes d´aquests empresonaments, així com les ofenses de què eren objecte els sacerdots i religiosos. El dia 11 de novembre va ser tret del vaixell presó sense que protestés ni oferís resistència. Juntament amb vint-i-tres companys de captiveri aquesta mateixa nit va ser sacrificat a les tàpies del cementiri de Torredembarra, com s´ha dit en parlar de Mn. Miquel Saludes. L´any 1939 les seves despulles, degudament identificades, van ser traslladades al cementiri de Gurb de la Plana (Osona).

Aquesta entrada ha esta publicada en Causa de Tarragona. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.