Enric Gispert Domènech, prevere

El servent de Déu Enric Gispert Domènech, fill dels esposos Pere i Josepa, va néixer a Riudoms (Baix Camp) el dia 8 de novembre de 1879 i va ser batejat al cap d´uns dies. El van ordenar prevere a les témpores de setembre de 1904. Abans havia estudiat al Seminari de Tarragona. Va exercir el seu ministeri sacerdotal a les parròquies de Falset, de la Pobla de Montornès, de Rocallaura, de Botarell, de Vilaplana i de la Canonja.

Es va distingir en la pràctica de la pietat i humilitat, molt especialment en la paciència, suportant en silenci el caràcter i defectes d´aquells que eren al seu costat; quant a la caritat, donant amb generositat tot el que tenia als pobres.

Cada any celebrava la festa de sant Enric en família a Riudoms, d´on era fill i on el va sorprendre la revolta de 1936 amb dos cosins seus, els germans Mn. Josep M. i Mn. Enric Domènech. Davant la impossibilitat d´aconseguir un salconduit, els tres sacerdots es van refugiar en un mas a prop del poble. El dia de Sant Jaume a la tarda es va presentar a la porta del mas un cotxe ple de milicians armats amb el pretext que allí feien reunions clandestines, però se´n van anar sense fer res a Mn. Gispert. Abans, els dos germans, Mn. Josep M. i Mn. Enric, s´havien escapolit per entre els avellaners de la finca.

Uns vint dies després, davant el perill que suposava continuar allí, els dos germans preveres li van proposar d´anar cap a Barcelona, però Mn. Enric Gispert els va contestar: «Vosaltres sou joves, feu tot el que pugueu per a salvar-vos. Jo em deixo confiadament als designis de la Providència.»

Aquesta entrada ha esta publicada en Causa de Tarragona. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.