Miquel Saludes Ciuret, prevere

El servent de Déu Miquel Saludes Ciuret, fill dels esposos Miquel i Maria, va néixer a Alforja (Baix Camp) el dia 26 d´abril de 1867. L´endemà mateix va ser batejat a la seva parròquia de Sant Miquel Arcàngel d´Alforja. Va ser confirmat per l´arquebisbe de Tarragona, Constantí Bonet Zanuy, el dia 23 d´octubre de 1877.

Va ser ordenat prevere el maig de 1891. Sacerdot d´un caràcter molt enèrgic en el compliment dels seus deures, era molt caritatiu i piadós en la pregària.

Va exercir el ministeri a l´Espluga de Francolí, a Valldossera, a Vilaplana, a les Borges del Camp (rector) i a Riudoms (adscrit).

En esclatar la persecució religiosa de 1936 era a Riudoms (Baix Camp) fent un període de repòs. El dia 25 de juliol, quan es traslladava en un carro al seu poble natal, va ser detingut per un control a l´entrada d´Alforja juntament amb la seva germana Maria. Avisats, uns revolucionaris de Riudoms se´ls van emportar fent-los pujar a dalt de la caixa d´un camió, i a ell li anaven pegant a l´espatlla i insultant-lo amb paraules grolleres. En passar per les Borges del Camp (Baix Camp), d´on havia estat rector, alguns van sortir al carrer per insultar-lo, mentre el Servent de Déu es mantenia silenciós i amb una postura humil i recollida. Després d´haver travessat Riudoms alguns el van insultar moltíssim. A Reus va haver de suportar molts insults quan el van passejar per entre la multitud. Portat a l´Ajuntament, el van separar de la seva germana, i aleshores van preguntar a Mn. Miquel Saludes d´on havia estat rector. Ell va contestar serenament i valenta sense dissimular la seva condició sacerdotal.

Va ser empresonat dotze dies a la presó de Reus (Baix Camp) i després el van portar al vaixell presó Riu Segre del port de Tarragona. En els dos llocs va suportar amb tota conformitat i resignació els mals tractes rebuts. El dia 11 de novembre va ser assassinat pel sol fet de ser sacerdot, juntament amb vint-i-dos companys més, especialment amb els servents de Déu, sacerdots, Josep Bru i Joan Roca. Les seves despulles van ser traslladades al cementiri de les Borges del Camp el dia 16 de juliol de 1939 i col·locades juntament amb les dels seus pares.

Aquesta entrada ha esta publicada en Causa de Tarragona. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.