Lluís Janer Riba, prevere

El servent de Déu Lluís Janer Riba, fill dels esposos Jaume i Teresa, va néixer el 4 de març de l´any 1880. Al cap de tres dies del seu naixement, el 7 de març, va rebre el baptisme a la seva parròquia de Pontils (Conca de Barberà). Va ser ordenat prevere el 21 de setembre de l´any 1904.

Quan va esclatar la revolta del 36 era sagristà de la Catedral de Tarragona. Era molt senzill, humil i piadós. El dia 23 de juliol, a 2/4 de 3 de la tarda, va baixar la persiana del seu balcó, a la plaça del Fòrum 6, 2n 1a, acte que va ser advertit per un grup de milicians, els quals amb crits el van obligar a baixar a la plaça. Ell ho va fer vestit amb sotana. Li van dir que se l´anés a treure per a portar-lo a la presó flotant del port. Un dels milicians va dir: «Aquest, deixeu-me´l per a mi.» No li va donar temps, perquè a l´entrada de la casa li va disparar la pistola a boca de canó i va caure mort a l´acte.

El van rematar a trets, el van arrossegar a l´altre costat de la plaça i el van deixar junt a un munt de deixalles perquè se l´emportés el carro de les escombraries. Altres persones més humanitàries, però, el van portar amb un taxi cap al cementiri, on li van fer l´autòpsia.

Va cridar l´atenció del públic allí present, en general, pel seu comportament resignat, amb els ulls baixos i les mans creuades. També va cridar l´atenció el fet que no li sortís ni una gota de sang. Era la primera víctima sacerdotal de la ciutat de Tarragona.

Aquesta entrada ha esta publicada en Causa de Tarragona. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.