Josep Gassol Montseny, seminarista

El servent de Déu Josep Gassol Montseny va néixer a Solivella (Conca de Barberà) el 31 de març de 1915. Va ser batejat també a la parròquia de Solivella, va rebre la confirmació el 18 de juliol de 1916 i va fer la primera comunió el 21 de maig de 1925.

Va ingressar al Seminari de Tarragona, on va ser un model de seminarista per la seva pietat, humilitat, bondat i mortificació.

En ser proclamada la República els seus pares li van preguntar què pensava fer, si continuar o bé deixar els estudis. Ell va contestar-los resoltament i afirmativa que estava decidit a continuar, ja que no veia motiu suficient de persecució i fins i tot de martiri. I es deia: «Si Déu es cuida d´alimentar els ocells i de vestir els lliris del camp, amb molta més raó es cuidarà dels seus ministres. Per tant, si el Senyor disposa que jo sigui sacrificat, que es faci la seva voluntat i no la meva.»

Quan va esclatar la revolta del 36 només li faltava un any per acabar els estudis, i era a Solivella de vacances. El dia 12 de febrer de 1937, quan tot just havia acabat de resar el rosari amb els seus familiars, un grup de milicians el van anar a detenir pel sol fet de ser seminarista. Ell no va oposar gens de resistència. Havia manifestat en diferents ocasions: «Si he de vessar la meva sang per Déu, la dono amb molt de gust.»

Juntament amb set homes més de Solivella van ser muntats dalt d´un camió i lligats de dos en dos. Dos d´ells pretenien tallar-se els lligams amb un ganivet petit, i els milicians els el van prendre, mentre deien: «Aquest ganivet servirà per tallar les parts del capellà», referint-se al seminarista.

Arribats a prop de Sarral, a la carretera de Pira, van ser afusellats. Ell, encara viu, deia: «Porteu-me a casa, que ja us perdono!» Van ser enterrats allí mateix.

Aquesta entrada ha esta publicada en Causa de Tarragona. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.