Magí Albaigés Escoda, prevere

El servent de Déu Mn. Magí Albaigés Escoda, fill dels esposos Joan i Francesca, va néixer a l´Albi (Garrigues) el 23 de maig de 1889. Va ser batejat el mateix dia que va néixer.

Durant els anys de Seminari es va distingir per la seva aplicació. També era molt humil i piadós. Va ser ordenat prevere el setembre de 1913. Era un sacerdot model, canonge arxiprest de la Catedral de Tarragona i familiar del cardenal Vidal i Barraquer.

En esclatar la revolta de l´any 1936, el dia 21 de juliol es va reunir a la capella de Palau per tal de fer les últimes pregàries amb el Sr. Cardenal i el Sr. Bisbe Auxiliar, Dr. Borràs. Va sumir les sagrades formes del sagrari i va acompanyar el Sr. Cardenal i el Sr. Bisbe auxiliar a Poblet. La tarda del 22 va retornar amb tren a Tarragona. Es va refugiar al carrer de Vilamitjana 11. Aquella mateixa nit es va traslladar al número 9, tercer pis, del mateix carrer.

El dia següent uns patrullers van fer baixar al jardí tots els d´aquell pis, mentre els feien una simulació d´afusellament. En aquell mateix moment va arribar Mn. Magí Albaigés amb un copó de formes consagrades. Un patruller li va prendre el copó i li va dir que restava incautat. Mn. Magí va quedar en una actitud tan sublim de contrarietat, que el patruller li va retornar el copó mentre li deia: «Pren, menja, afarta-te´n.» Mn. Magí Albaigés va repartir les sagrades Formes entre els presents mentre els deia: «El cos de Crist…» Entretant els patrullers van restar immòbils. Quan va acabar, va arribar Mn. Monrabà. Aleshores, els dos van ser maltractats mentre els portaven a Comissaria i al vaixell presó. Aquí Mn. Albaigés va ser model en el seu comportament de plena conformitat a la voluntat de Déu.

El dia 20 d´agost va ser tret de la presó i assassinat pel sol fet de ser sacerdot. El seu cadàver va ser trobat al cementiri de Tarragona juntament amb els dels obrers Joan i Pere Casas.

Aquesta entrada ha esta publicada en Causa de Tarragona. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.