La Casa Navàs

És el monument estrella junt amb l´Institut Pere Mata de la ruta modernista de Reus. Projectada per l´arquitecte Lluís Domènech i Montaner per encàrrec del comerciants Joaquin Navàs i Pepa Blasco va ser construïda entre 1901 i 1907 sense cap tipus de restricció pressupostària. Aquest edifici albergava el nou habitatge i l´establiment comercial del seu client. La casa Navàs és per la seva singularitat un dels millors exemples del Modernisme a nivell europeu. Està situada a la plaça del Mercadal de Reus, en ple centre de la vida feinera i festera de la ciutat, constituït per dues  façanes de pedra molt imponents que fan cantonada  destacant per la creativitat i imaginació de la decoració i arquitectura que va dissenyar l´arquitecte. Abans de la guerra civil (1936- 1939), i situada a la cantonada, hi havia una esvelta torre i un coronament esglaonat que van ser destruïts el 1938, pels efectes d´un bombardeig, així com la meitat dels vitralls de tot l´edifici, inclosa la botiga.

L´interior espaiós i il·luminat, esta ricament decorat, destacant l´escala amb els seus mosaics, marbres i rajoles que van ser realitzats per Alfons Juyol. Destaca l´extraordinari mobiliari i marqueteria, dels més importants del modernisme català, són de Gaspar Homar i les rajoles d´Hipòlit Montseny. La decoració de mosaics i vitralls va anar a càrrec de Jeroni Granell sobre dibuixos del propi Gaspar Homar. L´edifici propietat dels hereus de la família Navàs, té el projecte de restaurar les parts destruïdes

Aquesta entrada ha esta publicada en Reus en un dia. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.