Institut Pere Mata

L´any 1897 comença, a les afores de Reus, la construcció d´un dels conjunts arquitectònics més bells del Modernisme, l´Institut psiquiàtric Pere Mata, un dels grans projectes de l´arquitecte Lluís Domènech i Montaner,  que acudí a Reus per iniciativa del polític Pau Font de Rubinat, que havia estat alcalde de la ciutat, fet que marcaria l´inici de la brillant etapa modernista que va viure la ciutat de Reus. A partir d´aquell moment, Domènech realitza aquí altres edificis i l´esperit del Modernisme s´estén amb força per tota la ciutat.

L´Institut Pere Mata, de plantejament assistencial, construït seguint l´esquema de conjunt de pavellons independents amb jardins, va ser el precedent uns anys més tard de l´Hospital de Sant Pau de Barcelona, i en l´actualitat està considerat una de les joies del Modernisme català. Domènech i Montaner hi va assajar un sistema innovador de construcció on es dóna una interessant combinació de materials de maó, pedra, ferro forjat,  i abundant decoració ceràmica i vitralls amb decoració floral i vegetal, tot amb un cert aire islàmic a l´interior. Les obres foren completades pel seu fill Pere Domènech i Roura.

El pavelló “dels distingits” és, per la seva riquesa ornamental, el de més valor artístic de tot el conjunt hospitalari, ja que conserva l´espectacular repertori decoratiu del Modernisme. És l´únic pavelló que es pot visitar i en ell s´hi realitzen diferents actes culturals. Les obres es van acabar l´any 1912.

El pabellón “dels distingits” es, por su riqueza ornamental, el de mayor valor artístico de todo el conjunto hospitalario, ya que conserva el espectacular repertorio decorativo del Modernismo. Es el único pabellón que se puede visitar y en él se realizan diferentes actos culturales. Las obras se terminaron en el año 1912.

Aquesta entrada ha esta publicada en Reus en un dia. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.